Solar Teknik

Så här fungerar våra vakuumrörsolfångare

Heatpipe, Solfångare med 30 rör och Heatpipe

Våra vakuumrörsolfångare består av dubbla glasrör med vakuum mellan rören. Vakuum fungerar som isolering. Inuti vakuumröret sitter ett kopparrör med ett hölje av aluminium och dessa fungerar tillsammans som värmeabsorbator.

Kopparröret, som kallas heatpipe, fångar upp värmen från solen och transporterar den till en längsgående manifold som finns överst på solfångaren. Vätskan, som består av vatten och glykol, passerar genom denna manifold, hettas upp och fortsätter till ackumulatortanken, som har en solslinga i eller till värmeväxlaren. Där finns det kalla vattnet, som nu värms upp och vätskan fortsätter till solfångaren. Det kan liknas vid ett kretslopp, där vätskan hela tiden fortsätter runt genom systemet – hämtar ny värme som den lämnar ifrån sig...

Solfångarna är effektiva året runt. UV- och solinstrålningen gör att även om solen inte är framme så genererar solfångarna värme. Effekten reduceras under vinterhalvåret, men är fortfarande tillräcklig för att alstra 50-60 gradigt varmvatten.

Värmen, som solfångare alstrar, används till att värma kranvatten i hushållet, till vattenburen uppvärmning av hus, golvvärme och även till pooler.

Den energimängd en normalstor anläggning, t. ex. våra ST3 solfångarsystem, producerar är 5 298 kWh per år. Det motsvarar vanligtvis ca 50% av behovet för varmvatten eller ca 15-30% av husets totala energibehov för uppvärmning och varmvatten. Vi erbjuder en garanti på 8 år på våra solfångares vakuumrör. Vakuumrör är lagervara så om ett vakuumrör av någon anledning behöver bytas ut tar det ca 3 – 5 dagar att leverera från vårt lager.

Kopparrörets förbindelse med manifold
Beställ via e-post:
kontakt@solar-teknik.com
Hetvatten solfångare
ST1 är vår kompletta och prisvärda solfångare för värme och varmvatten: 30 rör solfångare. Format: 2600mm L x 1975mm H, som ger 1910kWh/år. I paketet ingår stödben eller fäste, skruvsats, ett drivpaket som består av expansionskärl på 19 liter, styrlogikmätare med 2 st temperaturgivare samt en cirkulationspump och även termisk pasta, avluftningsventil och solfångarglasrör som reservdel.
Allt detta till ett pris på:
13 495:- inkl moms
Fraktfritt
FRAKTFRITT!

Gäller för våra solfångarpaket ST2 60 vakuumrör och ST3 90 vakuumrör eller fler.